Wagyu oxfile tartare
Ingredienser
-
800 gr Wagyu oxfilé
-
350 gr gåsleverpastej (vällj en av dina favoriter)
-
4 skivor nybakat briochebröd
-
150 gr köttsaft
-
2 vitlöksklyftor
-
10 gr timjan
sås
-
50 gr smör, riktigt smör, osaltat
Tryffelmos/mashed potatoes
-
500/600 gr potatis
-
200 gr grädde
-
300 gr smör
-
2 matskedar tryffelolja
-
50 gr svart tryffel
-
15 gr salt
-
5 gr svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
Börja med potatismoset
Sätt ugnen på ca 180 grader
Lägg in potatisen på en plåt eller i en form i ca 30 minuter
Lägg i smör och grädde i en liten kastrull och värm upp så att smöret smälter, håll ljummet
Ta ur potatisen ur ugnen, efter tillagade, skala dem och ”smasha” dem med en träsked tillsammans med smörgrädden som ni hållit varm på spisen. Blanda rejält så att allt ”går samman”. Lägg i tryffel samt salt och peppar efter smak och tycke
Förbered oxfilén genom att putsa den (om det skulle behövas)
Stek på/halstra filén en kort stund, på hög värme. så den får färg. Preppa den med vitlök och timjan. Behåll steksaften/juicen
Sänk värmen i ugnen till 160 grader och lägg in filén i ca 8-10 minuter tills innertemperaturen når 52 grader (ta sen ur ugnen och låt vila tills ni preppat fördigt gåslever och sås
Rosta ert briochebröd i en brödrost eller stek utan fett och olja i en panna
Ta ur brödet från pannan, hetta upp denna varmt och stek på gåsleverpastej så den startar att smälta, salta varsamt
Blanda stekspad (som är silat) i en liten varm kastrull med 30 gr smör och riven svart tryffel, vispa upp till ett litet skum
Lägg upp på tallrik/plate genom att lägga upp potatismashen på sidan av tallriken, lägg på den rostade briosheskivan och på denna lägger ni en skiva, ca 150-200gr oxfile, salta och peppra. På
oxfilén lägger ni den stekta gåsleverpastejen och så ringlar ni över den himmelska tryffel och smörsåsen på toppen.
njut!
Ingredienser
-
800 gr Wagyu oxfilé
-
350 gr gåsleverpastej (vällj en av dina favoriter)
-
4 skivor nybakat briochebröd
-
150 gr köttsaft
-
2 vitlöksklyftor
-
10 gr timjan
sås
-
50 gr smör, riktigt smör, osaltat
Tryffelmos/mashed potatoes
-
500/600 gr potatis
-
200 gr grädde
-
300 gr smör
-
2 matskedar tryffelolja
-
50 gr svart tryffel
-
15 gr salt
-
5 gr svartpeppar