The Fat Cow - Premium kött butik

Kompanigatan 18, 235 32 Vellinge

Org.nummer: 559145-1470

Snabb leverans - Endast från 169 kr frakt - Fraktfritt över 1350:-.

')">
Tillagningstid: 1 timme

Lyxig Tournedos Rossini med Maderiasås och tryffel

Tournedos är tjocka skivor av mittbiten av oxfilén, som man också kan vira bacon runt vid tillagning om man vill. När man gör Tournedos så vill man oftast ha flera stekpannor att använda. Gärna samtidigt eftersom det är mycket som ska stekas!
'); ">

Ingredienser

4 bitar oxfilé, (à 200 g)

2 kvistar färsk timjan

1 klyfta vitlök, krossad

4 skivor anklever

4 skivor bacon

1 svart tryffel

Smör, till stekning

Rapsolja, till stekning

 

Madeirasås

2 schalottenlökar

1 klyfta vitlök, krossad

3 kvistar färsk timjan

3 dl rött vin

2-3 dl kalvfond, ej koncentrerad

2 msk madeiravin. Det går även att ta i mer Maderiavin och lite mindre rött vin

25 g smör

Salt

Svartpeppar

Steksky, silad, från oxfilen.

 

Potatisfondant deluxe

2 bakpotatisar

3-4 msk ankfett

3-4 kvistar färsk timjan

Salt

 

Haricots verts

150 g haricots verts

Citron, finrivet skal och saft

Smör

 

Garnering

Gröna skott, oxalis eller annat grönt

Gör så här

Madeirasås

Såsen tar längst tid att få till så starta med denna för att få den rejält mustig, rund och härlig.

Skala och finhacka schalottenlök. Fräs löken mjuk i smör tillsammans med krossad vitlök och timjan. Tillsätt vin och koka ner/reducera ner till ca hälften av volymen.

Tillsätt kalvfonden och låt reducera ned till hälften igen. Det går bra att det bara står och småtjuder mot slutet för att få en härlig konsistens.

Sila av såsen i en ny kastrull. Lägg i en hel timjankvist och låt reducera lite till. Tillsätt madeira och montera såsen genom att lägga i smöret. Vispa och ställ åt sidan fram till servering.

Potatisfondant, sous vide (går även bra att tillaga i ugn)

Skär ut runda, höga och snygga cylinderformade potatisar av bakpotatisarna. Skär dem jämnhöga så att tillagningstiden blir samma för alla potatisarna.

Lägg potatisarna i vakuumpåsar och tillsätt smält ankfett, färsk timjan och salt. Förslut påsarna/potatisen med vakuummaskin. Koka sedan påsarna i en kastrull med kokande vatten i 15-20 minuter, tiden beror på storlek. Det går även att tillaga potatisarna i ugnen. Lägg på en ugnsplåt och tillaga i 125C i ca 30 minuter

Innan servering bränner man av potatisarna med brännare för att få en härlig och tilltalande bränd yta

Oxfilé

Sätt ugnen på 110-125 grader. Salta och peppra köttet runt om. ”klä” oxfilen med baconskiva. Bryn köttet runt om hastigt i en het stekpanna med smör och rapsolja, några kvistar färsk timjan och en krossad vitlöksklyfta. Ös köttet under stekningen. Lägg i en ugnssäker form, häll över stekskyn och låt köttet gå i ugnen till innertemperaturen är 52 grader. Ta ur köttet och låt vila. Spara lite av köttsaften från stekning att lägga i såsen

Haricots verts

Skär bort ändarna så att haricots verts blir jämnlånga. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av och vänd i smör, salt, peppar och citron.

Anklever

Skär anklevern i 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra lätt. Halstra hastigt i en het och torr panna på båda sidor precis före servering.

Servering

Bränn av potatisfondanten med brännare så den får en snygg yta. Lägg ut ca 10-12 haricots verts intill varandra på varje tallrik. Lägg köttbitarna ovanpå. Lägg den halstrade anklevern på köttet. Hyvla över den svarta tryffeln och dekorera med valfritt grönt, kanske lite skott eller oxalis . Vill man så steker man även ett vitt bröd (som är utskuret i cirkelform) och lägger under tournedosen och lägger haricots vert bredvid.

 

Servera allt med såsen rippad runt själva rätten. Låt även sås täcka lite av anklevern på toppen. Avsluta med lite flingsalt på toppen. Njut!

Ingredienser

4 bitar oxfilé, (à 200 g)

2 kvistar färsk timjan

1 klyfta vitlök, krossad

4 skivor anklever

4 skivor bacon

1 svart tryffel

Smör, till stekning

Rapsolja, till stekning

 

Madeirasås

2 schalottenlökar

1 klyfta vitlök, krossad

3 kvistar färsk timjan

3 dl rött vin

2-3 dl kalvfond, ej koncentrerad

2 msk madeiravin. Det går även att ta i mer Maderiavin och lite mindre rött vin

25 g smör

Salt

Svartpeppar

Steksky, silad, från oxfilen.

 

Potatisfondant deluxe

2 bakpotatisar

3-4 msk ankfett

3-4 kvistar färsk timjan

Salt

 

Haricots verts

150 g haricots verts

Citron, finrivet skal och saft

Smör

 

Garnering

Gröna skott, oxalis eller annat grönt

Stäng (esc)

The Fat Cow - Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu