The Fat Cow - Premium kött butik

Kompanigatan 18, 235 32 Vellinge

Org.nummer: 559145-1470

Snabb leverans - Endast från 169 kr frakt - Fraktfritt över 1350:-.

Tomahawk - Köttguiden och innertemperatur

Tomahawk Steak

Information om styckdetaljen

Tomahawk är entrecote med ben/ribeye. Detaljen har fått sitt namn efter stridsyxan som har använts av Amerikas ursprungsbefolkning. Tomahawk är precis som ribeye väldigt mör och fettrik vilket gör att den lämpar sig allra bäst att grilla eller steka. Det krävs ingen exotisk kryddning eller marinad, det räcker gott och väl med lite salt och peppar. Köttyxans karaktäristiska utseende gör den ofta till grillkvällens snackis.

Tomahawk steak sitter mellan ryggbiff och högrev

 

 

Hur tillagar man en tomahawk steak? 

Hur kan man Grilla tomahawk på bästa sätt? 

Tomahawk steak är grillens höjdpunkt enligt många, en showstopper helt enkelt. Men kan bli svår att tillaga då köttstycket kan varierar i tjocklek beroende på ursprung och ras. Vanligtvis är en tomahawk ca 4-5cm tjock vilket gör att tillagningstiden tar längre tid, jmf med en normal biff.  Vi rekommenderar att man först använder indirekt värme en längre tid för tillagning och därefter direkt värme för att skapa en härlig grillyta. Vi rekommenderar att din tomahawk steak är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och ett kalt köttstycke sänker temperaturen i grillpannan. Innan tillagning gnider du in valfri krydda på köttet, därefter låter du det gotta till sig en stund.  Efter en stunds marinering lägger du tomahawken på delen av grillen med indirekt värme (ca 120 grader), där ska den ligga i ca 45 minuter tills den når en innertemperatur på ca 48 grader. Därefter lägger steken på direkt värme i ca 3-4 minuter per sida tills önskad temperatur är nådd. När tomahawken är färdig tar du den från grillen och låter vila en stund på en tallrik. När köttet vilat klart är det redo för servering. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur. Sen är det bara att tranchera och njuta! 

 

Hur steker man en tomahawk? 

Det kan vara svårt att tillaga en tomahawk i stekpannan, men om du använder dig av en rejält stor panna går det och det är nästan lika smidigt som vid grillning. Vi rekommenderar att din tomahawk steak är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och en kall köttbit sänker värmen i stekpannan. Innan tillagning gnider du in valfri krydda på köttet, därefter låter du det gotta till sig en stund.  Efter en stunds marinering lägger du tomahawken i en varm stekpanna med neutral olja (eller klarifierat smör som tål värme bra), där låter du köttet steka i ca 3-4 minuter per sida. När köttet fått fin färg lägger du i klarifierat smör, krossad vitlök och en kvist timjan eller rosmarin i stekpannan. Ös med smöret med jämna mellanrum och vänd steken efter ett par minuter tills köttet får en fin yta på båda sidor. När tomahawken nått önskad innertemperatur tas den ur stekpannan och låter vila på en tallrik en stund. När köttet vilat klart är det redo för servering. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur. 

 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ TOMAHAWK?  

Vi erbjuder flertalet olika recept på tomahawk steak på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptsidan 

 

LETAR DU EFTER TILLAGNINGSVIDEO PÅ TOMAHAWK STEAK?

Om du är sugen på att tillaga en härlig Tomahawk steak finns tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.

 

 Tillagninsskala Innertemperatur
Blodigt
53 °C
Medium
58 °C
Välstekt
70 °C

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

Tomahawk

KOLLA IN VÅRA TOMAHAWK PRODUKTER HÄR

Stäng (esc)

The Fat Cow - Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu