
Tartar på oxfilé med misomajonnäs och lotusrotchips
Japanskt dressad oxfilé som smälter i munnen, en ganska salt misomajonnäs och krispiga lotusrotchips

Ingredienser
Lotusrotschips
- 1-2 lotusrötter, beroende på storlek
- 1 liter olja
Oxtartar
- 240 g oxfilé
- 2 msk japansk soja
- 2 krm sesamolja
- 2 tsk ingefära, riven
- Svartpeppar
Misomajonnäs
- 1 äggula
- 1 msk risvinäger
- 2 msk vit misopasta
- 2-2.5 dl rapsolja
Övrigt
- Shisoblad
- Rostade sesamfrön
- Gräslök, fint skuren
Gör så här
Skala lotusrötterna och skär i mycket tunna skivor på mandolin eller med en vass kniv. Lägg i isvatten i en skål och ställ i kylen ca 1 timme.
Ta ut lotusskivorna ur kylen, häll av och torka ordentligt på en kökshandduk. Hetta upp olja till 120–140 grader i en kastrull. Fritera lotusskivorna gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
Skär oxfilén i tunna skivor. Hacka dem så fint som möjligt och blanda med övriga ingredienser i en skål. Smaksätt med peppar. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
Blanda äggula, risvinäger och misopasta till majonnäsen i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning med en visp eller mixerstav. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
Servera oxtartaren på shisoblad. Strö över sesamfrön och gräslök. Servera med misomajonnäs och lotusrotschips.
Ingredienser
Lotusrotschips
- 1-2 lotusrötter, beroende på storlek
- 1 liter olja
Oxtartar
- 240 g oxfilé
- 2 msk japansk soja
- 2 krm sesamolja
- 2 tsk ingefära, riven
- Svartpeppar
Misomajonnäs
- 1 äggula
- 1 msk risvinäger
- 2 msk vit misopasta
- 2-2.5 dl rapsolja
Övrigt
- Shisoblad
- Rostade sesamfrön
- Gräslök, fint skuren