T-bone stek - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)
T-bone stek
Den berömda T-bone steken kallas så eftersom det i köttbiten syns ett "T"-format ben. Det är bara ett fåtal specialister som kan skära denna biff, vilket gör att det svårt att hitta denna styckdetalj i butik.
HUR TILLAGAR MAN T-BONE STEAK?
Hur steker man t-bone steak?
Att steka en t-bone steak kan vara svårt eftersom storleken på biffarna mellan benet kan variera. Köttbiten ska stekas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till din t-bone steak. Vi rekommenderar att din t-bone steak är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och att ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan. Innan tillagning av din t-bone steak kryddar du med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund. Vid tillagning använder du en panna med hög temperatur, först lägger du i en klick smör i panna och därefter t-bone steaken. Låt steken stekas i ca 3-5 minuter på ena sidan och ös smöret på steken med jämna mellanrum, därefter vänder du på din t-bone steak och upprepar samma process. Givetvis kan du även smaksätta smöret med vitlök och färska kryddor, timjan eller rosmarin kanske. När din t-bone steak är klara tas den bort från pannan och vilar en stund på en tallrik. När steken vilat klart är den redo att serveras. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur.
Hur länge ska man grilla t-bone steak?
En t-bone steak ska grillas på indirekt värme udner en längre tid, därefter hög temperatur under en kortare tid, det gör att grillsmaken framhävs i köttet. Vi rekommenderar att din t-bone steak är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning kryddar du steken med valfri krydda och låter det gotta till sig. Efter en stunds marinering lägger du steken indirekt på grillen med en temperatur på ca 120 grader i ca 35–45 minuter. Därefter lägger du steken på direktvärme på grillen och vänder efter några minuter när biffen fått färg, därefter grillar du lika länge på andra sidan. Vid färdig grillning lägger du din t-bone steak på en tallrik för att låta köttet vila en stund. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur.
Letar du efter t-bone steak recept?
Vi erbjuder flertalet olika recept på t-bone steak på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptsidan
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt | 50 °C |
Medium | 55 °C |
Välstekt | 68-70 °C |
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.
Kolla in våra T-bone produkter här