T-bone stek - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)
T-bone stek
Den berömda T-bone steken kallas så eftersom det i köttbiten syns ett "T"-format ben. Det är bara ett fåtal specialister som kan skära denna biff, vilket gör att det svårt att hitta denna styckdetalj i butik.
Alltså T-Bone – föreställ er att slaktaren skär tvärs genom ryggraden, på den skurna övre delen, den så kallade tjockare sidan finns två köttbitar – som är åtskilda med det övre benet. Här ser vi formen av bokstaven T som har gett namnet åt biffen.
Kolla in våra T-bone produkter här
T-bone steak består av två typer av kött – ytterfilén och den tunnare innerfilén. Den kombinerar den mjuka Filet mignonen (en muskel som inte rör sig, så mjuk att den smälter i munnen) och balanserade smaken av Striploin (den del av nötkreaturen med den alla starkaste nötköttssmaken).
Det är speciellt att tillaga en t-bonesteak och tack vare benet så blir köttet mer smakrikt, mer aromatiskt(umami, köttsmak).
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA T-BEN STEK:
Blodigt - 50 °C
Medium - 55 °C
Välstekt - 68-70 °C
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.
Kolla in våra T-bone produkter här