Stek på bogblad med citrongräs och mörk öl
Liten bogstek/Teres MAjor är ungefär lika stor som en fläskfilé och tillagas hel eller i skivor, som filé. Den passar bra att koka eller bräsera, men det finns de som säger att detta är den allra bästa delen för att göra råbiff.
Detaljen är omgiven av en tunn silverhinna som ska skäras bort före tillagningen eftersom den drar ihop sig av värmen i stekpannan. En variant på porterstek med citronfräschör kokt i ale (Hobgoblin) och med en massa grönt.
Ingredienser
1 kg bogbladstek - eller vanlig stek
2 citrongräs
10 kvistar timjan
2lagerblad
2 msk smör
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar - nymald
5 dl öl - mörkt, t ex Hobgoblin
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
0,5 tärning hönsbuljong
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1,5 dl vispgrädde
Tillbehör:
tärningar av rotfrukter och grönsaker - kokta, t ex morot, palsternacka purjolök - fänkål
Gör så här
Ingredienser
1 kg bogbladstek - eller vanlig stek
2 citrongräs
10 kvistar timjan
2lagerblad
2 msk smör
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar - nymald
5 dl öl - mörkt, t ex Hobgoblin
3 dl vatten
2 msk kinesisk soja
0,5 tärning hönsbuljong
1 msk majsstärkelse (Maizena)
1,5 dl vispgrädde
Tillbehör:
tärningar av rotfrukter och grönsaker - kokta, t ex morot, palsternacka purjolök - fänkål