Presa (Fläskkarre) - Stekguide (innertemperatur)
Presa (Fläskkarre) – Iberico Bellota
Information om styckdetalj
Presa är en den del av grisens karré som sitter närmast revbenen. Den motsvarar alltså det som hos nötkött kallas Denver Steak. Karrén är även i vanliga fall en av grisens smakrikaste detaljer. Här gäller samma sak, men med extra hög kvalitet följer självklart extra fantastisk smak.
Presa är en styckdel av gris, närmare bestämt nackpartiet mellan huvud och kotlettrad. Hals på gris finns knappt utan är del av karrén. Förr kallades karré för grishals, ett namn som fortfarande brukas i södra Sverige.
Iberico Bellotakött är inte heller som vanlig svensk/dansk gris. Det är större djur, fetare och oftast så är styckningsdetaljerna unika för spanskgris. Det är nästan som att äta kalvkött och man behöver inte grilla det lika ”klart” som vanlig gris. Att grilla på hög värme gör att köttet drar köttet ihop sig och får en fast och fin konsistens. Att få en schysst Maillardeffekt på köttytan är gott.
Gris, styckningsschema
Hur tillagar jag Presa/ fläskkarré?
Presa/ fläskkarré i ugn
Börja med att putsa ditt kött, för att få bort oönskat fett. Därefter masserar du in valfri rub/ krydda i din presa och låter den gotta till sig i några timmar i kylen innan det är dags för tillagning. En stund innan tillagningen tar du fram köttet för att den ska bli rumstempererad.
Lägg din presa i en ungsform och lägg den i ugnen i 120grader, låt köttet ligga i ugnen tills den når en temperatur på ca 10grader innan önskad innertemperatur är uppnådd. Därefter dar du ut den ur ugnen och bryner den på hög värme 1-2 minuter per sida tillsammans med klarifierat smör. När din presa fått färg tar du den från pannan och låter den vila en stund. Skär därefter köttet tvärs över fibrerna och servera!
Presa på grillen
Presa är smakrik detalj och är perfekt för grillen. Börja med att putsa ditt kött, för att få bort oönskat fett. Därefter masserar du in valfri rub/ krydda i din presa och låter den gotta till sig i några timmar i kylen innan det är dags för grillning. En stund innan tillagningen tar du fram köttet för att den ska bli rumstempererad.
Låt grillen nå en temperatur på ca 110-120 grader, därefter lägger du din presa på indirekt värme i ca 30 minuter. När 30 minuter passerat ökar du temperaturen på grillen och lägger köttet direkt på värmen, där låter du köttet grillas tills den når önskad innertemperatur. När din presa är färdig tar du den av grillen och låter den vila en stund. Skär därefter köttet tvärs över fibrerna och servera!
LETAR DU EFTER RECEPT PÅ PRESA?
Vi erbjuder flertalet olika recept på presa på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan: Receptguide
Tillagningsskala | Innertemperatur |
Blodigt | rekommenderas ej |
Medium | 58°C |
Välstekt | 62°C |
OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper.
Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.
Kolla in våra Presa produkter här.