The Fat Cow - Premium kött butik

2-3 dagars leverans - Endast från 169 kr frakt - fraktfritt över 1350:-

Picanha (Roastlock med kappa) - Köttguiden - Innertemperatur

Picanha

Denna styckdetalj är rätt okänd till namnet, men den är väl använd, inte minst till restaurangernas grytor och stekar. Detta eftersom den har ett relativt grovtrådigt kött och mycket smak.

I Sverige har den ofta sålts utan kappa och benämnt rumpstek. Anatomiskt sitter den på ytterlårsspetsen och ligger som en kappa runt rostbiffen, därav namnet rostlock eller rostbiffslock.

 

Hur tillagar man picanha/rostlock med kappa kött? 

Picanha i ugn 

Picanha är en unik köttbit med mycket god smak, köttbiten är perfekt för low and slow och blir som bäst när den får tillagas på en lägre temperatur under en längre tid. Picanha har kraftigare köttfibrer än ex ryggbiff och entrecote, vilket bidrar till en massa köttsmak. Detta gör även att köttet endast behöver salt och peppar. Pichanha har oftast fettkappan kvar och det ger bara en godare smak. Viktigt att köttet trancheras mot fibrerna för att undvika att det blir kött. Picanha fungerar även bra på grillen. Vi rekommenderar att din picanha är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning gnider du in valfri krydda på köttet och skär skåror i fettkappan, därefter låter du det gotta till sig en stund. Vid tillagning använder du en het panna med neutral olja, först bryner du picanhan med fettkappan nedåt i ca 2 minuter. Därefter lägger du i en vitlöksklyfta och en klick smör innan du vänder köttbiten och steker i ytterligare 1 minut. När din picanha fått färg tar du den från spisen och lägger i en ungsform, sedan ska den in i ugnen på ca 125 grader tills köttet nått önskad temperatur. När köttet är klart tar du ut det från ugnen och låter det vila en stund på en tallrik, därefter skivar du upp din picanha och är klar för servering. OBS! Mot fibrerna för att undvika att det blir segt. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur. 

 

Grilla picanha/rostlock med kappa 

Picanha är en unik köttbit med mycket god smak, köttbiten är perfekt för low and slow och blir som bäst när den får tillagas på en lägre temperatur under en längre tid. Picanha har kraftigare köttfibrer än ex ryggbiff och entrecote, vilket bidrar till en massa köttsmak. Detta gör även att köttet endast behöver salt och peppar. Pichanha har oftast fettkappan kvar och det ger bara en godare smak. Viktigt att köttet trancheras mot fibrerna för att undvika att det blir kött. Vi rekommenderar att din picanha är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning gnider du in valfri krydda på köttet och skär skåror i fettkappan, därefter låter du det gotta till sig en stund. Vid tillagning lägger du först picanha på direktvärme på grillen och grillar ett par minuter på varje sida. Därefter tar du bort köttet från direkt värme till indirekt värme med köttsidan nedåt, där låter du den ligga tills den nått önskad temperatur. När pichana är klar tas den från grillen och därefter ska den vila en stund innan den är klar för servering. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur. 

 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ PICANHA?  

Vi erbjuder flertalet olika recept på picanha på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptsidan 

 

LETAR DU EFTER TILLAGNINGSVIDEO PÅ BRISKET?

Om du är sugen på att tillaga en härlig köttbit finns tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.

 

 Tillagninsskala Innertemperatur
Blodigt
55 °C
Medium
60 °C
Välstekt
70 °C

 

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

Kolla in våra picanha produkter här.

Stäng (esc)

Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu