2-3 dagars leverans - levereras 18:00-22:00 - Endast 49:- frakt - fraktfritt över 1000:-

Oxfilé (Beef Tenderloin) - Stekguide (innertemperatur)

Oxfile – kungen av kött

Oxfilé är ett mycket populärt kött att steka i stekpannan, i ugnen eller grilla på kolgrill/gasolgrill. Många föredrar oxfilén helstekt i bit men det går så klart lika bra att steka eller grilla den i skivor. Innan du sätter igång bör du hålla koll på vilken innertemperatur som gäller för just den bit av Oxfilen du tillagar.

Kolla in våra Oxfilé produkter här.

Oxfilé en av få bitar som knappt kräver en beskrivning. Det är den enda muskeln som sitter på insidan av skelettet hos djuret, förmodligen därför den är så mör och god. Visste du att? Mittenbiten av oxfilén kallas cœuer de filét eller chateaubriand? Oxfilén sitter precis under stället där ryggbiffen finns längs djurets ryggrad, på insidan av skelettet? Oxfilén har en mörkt rödlila färg?

Tänk på att köttets storlek över hela stycket gör att det är olika innertemperaturer på olika ställen. Utgå från det “tjockaste” stället på oxfilen. Om du vill få en Oxfilé att vara blodig så behöver den komma upp i 53 grader celcius. Vill du att den ska vara så kallat medium så bör du få köttets innertemperatur till 58 grader celsius istället. Som ni ser så är skillnaden väldigt liten, vilket gör att du måste ha koll hela tiden. Vill du ha din Oxfilé well done (välstekt) så är det 70 grader celsius som krävs. Tänk på att köttets innertemperatur stiger en aning även när du tagit av köttet från grillen, stekpannan eller ugnen.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Oxfilé:

Blodigt - 53 °C

Medium - 58 °C

Välstekt - 70 °C

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika. 

snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Summering

Använd termometer, tillaga köttet när det är rumstempererat, låt köttet vila.

Kolla in våra Oxfilé produkter här.

Stäng (esc)

Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu