The Fat Cow - Premium kött butik

2-3 dagars leverans - Endast från 89 kr frakt - fraktfritt över 1350:-

Oxfile (Beef Tenderloin) - Köttguiden och innertemperatur

Oxfile – kungen av kött

Information om styckdetaljen

Oxfilé är synonymt med lyxigt och läckert. Den har helt enkelt varit den mest exklusiva och eftertraktade delen av djuret, sedan länge tillbaka. Idag har medvetenheten dock ökat om att djurets olika delar alla har sina särskilda förtjänster, men oxfilén rankas nog ännu högst av många fortfarande.  

Oxfilé en av få bitar som knappt kräver en beskrivning. Det är den enda muskeln som sitter på insidan av skelettet hos djuret, förmodligen därför den är så mör och god. Den milda och runda köttsmaken kräver inga krångliga smaksättare utan det brukar bli bäst med bara salt, peppar och att tillaga den perfekt enligt ditt önskemål gällande hur blodig man önskar köttet.

  • Den tjockaste änden kallas för huvudet och den har lite grövre fibrer, den skivas tunt till filet mignon eller tärnas till Biff Rydberg eller andra pytträtter. 
  • Mittpartiet, som anses vara den finaste delen kallas cœuer de filet, eller Chateaubriand
  • Den smala biten, svansen kan även den skäras till tunna skivor, filet mignon

 

Nöt, Stycknings detalj 

Oxfile sitter mellan svans och ryggbiff

    Hur tillagar man oxfile?

    Hur steker man oxfile? 

    När du ska steka oxfile är det viktigt att du skär filen i jämna tjocka skivor, ungefär 125 gram per bit. Det gör att tillagningstiden för alla biffar blir lika lång. Vi rekommenderar att oxfilen är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt på filén. Innan tillagning kryddar du din oxfile med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund. Vid tillagning använder du dig en panna på hög värme med en klick av vårt klarifierade smör, därefter lägger du i bitarna. Stek oxfilen i ca 2–3 minuter på varje sida och ös med jämna mellanrum på smör. När köttet är klart tar du det från pannan och låter vila på en tallrik en stund. När köttet vilat klart är det klart att servera! Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur. OBS! Fyll inte pannan med för mycket kött, då tenderar det att bli kokt och inte grillat. 

     

    Hur man Grillar Oxfile på bästa sätt  

    När du ska grilla oxfile är det viktigt att tänka på att inte tillaga filen för länge och för fort, då blir köttet lätt torrt eftersom det saknar insprängt fett. Vi rekommenderar att oxfilen är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning kryddar du din oxfile med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund.  Du kan tillaga oxfilen hel eller i tjocka biffar a ca 125gram, biffarna grillas på hög temperatur ca 2–3 minuter per sida. Därefter låter du köttet vila en stund innan servering. 

    För att få till en perfekta helgrillad oxfile lägger du den på grillen i en hög temperatur för att köttet ska få yta, därefter flyttar du biten till indirekt värme i ca 40–50 minuter. Indirekt värme får du i ugnen, eller på den delen av grillen som inte har direktvärme. Det gör att filen bibehåller vätskan och håller sig saftig. Därefter låter du oxfilen vila en stund innan servering. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur.  

     

    Vilken sås passar till oxfile? 

    Det finns många olika typer av sås till oxfile, men två tycker vi passar extra bra till detta underbara kött. Vår bearnaisesås är perfekt för dig som älskar feta såser med mycket smak. Om du tycker om klassiska såser till kött är vår rödvinssås perfekt till dig, smakrik sås som passar perfekt till oxfile.  

     

    Letar du efter recept på oxfile?  

    Vi erbjuder flertalet olika recept på oxfile på vår hemsida, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptsidan

     

    LETAR DU EFTER TILLAGNINGSVIDEO PÅ OXFILE?

    Klicka på Videon nedan för att se hur du tillagar en underbar KOBE Wagyu oxfile perfekt på egen hand. Om du är sugen på att tillaga en annan typ av oxfile finns fler tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.

     

     Tillagninsskala Innertemperatur
    Blodigt
    53 °C
    Medium
    58 °C
    Välstekt
    70 °C

    OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

    Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

     

    Kolla in våra Oxfilé produkter här.

     

    Stäng (esc)

    Nyhetsbrev

    Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

    Age verification

    By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

    Sök

    Varukorg

    Din varukorg är för närvarande tom.
    Shoppa nu