Nötlägg (Beef shank) - KÖTTGUIDEN OCH INNERTEMPERATUR
Information om styckdetaljen
En lite annorlunda detalj. Nötlägget är mycket smakrikt och passar bättre att koka eller bräsera, märgen är mycket god. Nötlägg kan användas som alternativ till svans eller istället för kalvlägg till en osso buco. Beräkna cirka 250 gram lägg per person. Lägg behöver minst tre timmars koktid för att bli mört. Lägg passar bra med kraftiga och mustiga smaker. Koka nötlägg i rött vin, smakrik öl eller i en tomatsås.
Kolla in våra Nötlägg produkter här
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA NÖTLÄGG:
Blodigt - 55 °C
Medium - 58 °C
Välstekt - 70 °C
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika.
snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.
SUMMERING
Använd termometer, tillaga köttet när det är rumstempererat, låt köttet vila.
Kolla in våra nötlägg produkter här.