The Fat Cow - Premium kött butik

2-3 dagars leverans - Endast från 169 kr frakt - fraktfritt över 1350:-

Nötbringa (Brisket) - Köttguide och innertemperatur

Bringa/ Brisket

Information om Styckdetalj

Bringa är en del av nötdjurets bröst som består av två muskler magra ”flat” och fetare ”point”. Det är en amerikansk klassiker som, tack vare grilltävlingar, blivit alltmer populär i Europa. Att laga bringa kräver inte så mycket jobb, det man främst behöver är tålamod. Det är svårt att uppskatta den exakta tillagningstiden, den beror på köttets tjocklek och fetthalt. Börja i tid, du får gärna låta bringan vila ett par timmar.

Nöt, Styckningsschema

Brisket ligger mellan mellangärdet och bringspetsen

 

Hur tillagar man en brisket?

HUR RÖKER MAN EN BRISKET PÅ BÄSTA SÄTT? 

Brisket är en storfavorit när det kommer till low & slow och att röka en brisket är tidskrävande och tar mycket av din tid och tar oftast mellan 10–15 timmar. Om du är nybörjare är det lättare att börja på en lägre vikt (ca 4-5kg) eftersom detta har en kortare tillagningstid i röken. Vi rekommenderar att din brisket är kall vid putsning av köttet, det gör att fettet är lättare att skära av. Innan tillagning av brisketen kryddar du med valfri rub/krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund. När din brisket är redo för röken sprayar du den med vatten för att fukta ned köttet, därefter lägger du in brisketen i röken på en temperatur på ca 110 grader. Där ska brisketen ligga i ca 6-10h beroende på storlek. När brisketen fått en mörk skorpa tar du fram termometern och ser ifall önskad temperatur är uppnådd. När brisketen är klar sprayar du vatten på köttet och lindar den i fuktigt bakplåtspapper och aluminiumfolie utanpå, sedan ska köttet vila mellan 2–4 timmar i en isolerad kylbox. När köttet vilat klart är den redo att serveras! I USA så sprayar man gärna sitt kött, sin BRISKET med äppelcidervinäger eller annan typ av juice, även vatten. Det har inget med smak att göra men att spraya med vinäger sätter lite doft till köttet under tillagning. Man sprayar så att ytan på köttet inte skall bli för torrt! 

 

När är en brisket färdigrökt? 

Generellt kan man säga att man siktar på en innertemperatur på 95° C. Det skall dock nämnas att det är skillnad på kött och kött samt på Black Angus och Wagyu (även andra raser för den delen) Det innebär att man måsta hålla koll på innertemperaturen/ temperatursonden. Det är bra att börja testa vid 85° C, sen varje halvtimme tills man är nöjd. När köttet känns mjukt, ungefär som smör när man vrider på termometern/temperatursonden, då är bringan klar. Oftast sker detta vid ca 90° C, och ibland vid 95° C. Oavsett ursprung på kött så kör man gärna inte högre än 95° C. Du märker när köttet är klart 

 

Butchers paper eller annat papper att vira köttet i? 

Anledningen till att man virar in bringan i butchers paper eller liknande är att man vill bevara lite vätska i köttet de sista timmarna. Använder man aluminiumfolie så kan man få en bräserande effekt, då ingen vätska alls kan läcka ut. Använder man butchers paper kommer en del fukt att läcka ut, vilket kan vara en poäng. 

 

Vila, vila och åter vila! 

Bara för att bringan är färdigrökt betyder inte det att den är klar. En bringa behöver vila precis som andra styckningsdetaljer. Man vill alltså låta temperaturen sjunka lite, typ  till ca 70° C innan man trancherar.  

 

LETAR DU EFTER RECEPT PÅ BRISKET?  

Vi erbjuder flertalet olika recept på brisket på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptguide

  

LETAR DU EFTER TILLAGNINGSVIDEO PÅ BRISKET?

Om du är sugen på att tillaga en härlig köttbit finns tillagningsvideos inne på vår youtubekanal.

 

 Tillagninsskala Innertemperatur
Blodigt
53 °C
Medium
58 °C
Välstekt
70 °C

OBS, LÅT KÖTTET ALLTID VILA!

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i. 

 

Kolla in våra Bringa (Brisket) produkter här.

Stäng (esc)

Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu