NJURTAPP (BUTCHERS STEAK) - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)
Njurtapp/Butchers steak
Det här är en hjärtformad detalj som sitter vid djurets mellangärde. Njurtappens kraftiga köttsmak påminner lite om vilt.
Njurtappen har ett halvmört kött - som en biff med mer tuggmotstånd. Och liksom biff rekommenderas stekning i skivor som sedan får vila eller gå klart i ugn några minuter.
Kolla in våra njurtappsprodukter här.
Se även nedre tips där man grillar halva njurtappen.
Tillagningstips:
Se till att köttet är rumstempererat (som kött alltid skall vara vid tillagning)
· Dela hela njurtappen längs den stora hinnan och grilla sedan de två platta köttbitarna.
· Grilla bitarna på hög värme runt på bägge sidorna och låt sedan gå på indirekt värme till önskad innertemperatur. Hög värme är knepet för ett gott kött.
· Låt vila i ca 10 minuter innan du skär upp köttet.
· Det är viktigt att njurtappen skärs tvärs över muskelfibrerna.
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA NJURTAPP:
Blodigt/rare 56 °C
Medium 58 °C
Välstekt/well done 60 °C
Kolla in våra njurtappsprodukter här.
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.