The Fat Cow - Premium kött butik

Kompanigatan 18, 235 32 Vellinge

Org.nummer: 559145-1470

Snabb leverans - Endast från 169 kr frakt - Fraktfritt över 1350:-.

Flankstek - Köttguiden och innertemperatur

Flankstek (del av kållappen)

Information om styckdetalj

Flank Steak/Flap steak, dessa är båda delar av kållappen, det stora muskelpaketet utanpå magen. Köttet är smakrikt och ofta prisvärt.

 

Flankstek är en styckdetalj som blivit mer populär på senare år. Mycket för att den är fin att grilla och nu kommer flappsteken som uppföljare. De har liknande egenskaper och har båda en djup och fin köttsmak men flappsteken har grövre fibrer.

De är avlånga och platta vilket gör det lätt att få köttet jämnt tillagat, i både panna och grill, tillaga det gärna i hel bit och skiva innan servering. Det är viktigt att skära köttet tvärs över fibrerna, annars blir det segt att tugga.

Kolla in våra Flankstek produkter här.

Att grilla eller tillaga Flankstek. Här ser du vilken innertemperatur som behövs för att köttet ska vara blodigt, medium, medium/rare eller well done(välstekt). För att en Flankstek ska vara blodig så behöver den komma upp i 56 grader celcius. Vill du däremot att den ska vara så kallat medium så bör du få upp innertemperaturen till 58 grader celsius. Som ni ser så är skillnaden hårfin vilket gör att du måste vara på din vakt.

Vill du ha din Flankstek well done (välstekt) så är det 60 grader celsius som gäller.

Sammanställning över innertemperatur för dig som ska steka/grilla Flankstek:

Blodigt 55 °C

Medium 58 °C

Välstekt 65°C

 

Flankstek har seglat upp som en ny favorit hos svenskarna och även på fler ställen runt om i världen. Dels på grund av att den är förhållandevis snabb att steka, grilla eller tillaga generellt men också för att den är oerhört god. Att grilla flankstek på hgö värme gillar vi, för att sedan lägga över flanksteken till den delen av grillen som inte har glöd direkt under sig, detta kallas för indirekt värme. Då kan du låta den ligga där ett tag till du nått önskad innertemperatur.

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt.

Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Summering

Använd termometer, tillaga köttet när det är rumstempererat, låt köttet vila.

Kolla in våra Flankstek produkter här.

Stäng (esc)

The Fat Cow - Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu