KAMBEN - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)
Kamben
Shortribs är den amerikanska termen för nedre delen av styckningsdetaljen ribs (revben). I USA och en del andra länder så skär man bröstkorgen tvärs över i två delar (per sida), dvs 4 delar sammanlagt. Den nedre delen kallas som sagt för short ribs. Kamben är övre delen med ibland tillhörande bit ryggrad, t ex efter att man har skurit ut fläskkotletter.
Kolla in våra kamben produkter här.
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA KAMBEN:
Blodigt (Rare) – 52-54°C
Rosa (Medium-rare) – 56-60°C
Ljust rosa (Medium välstekt) – 60-65°C
Välstekt (Well done) – 68-70°C
Kolla in våra kamben produkter här.
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerar men då tillagas köttet mer än i papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du tillagat köttet i.