Kalventrecôté (Ribeye) - Stekguide (Innertemperatur)
Kalventrecote (Ribeye)
Att grilla Entrecote av kalv är ungefär samma som att grilla en Entrecote av Nöt. Dock är köttet, såklart, av yngre djur vilket gör strukturen och färgen på köttet lite annorlunda.
Definitionen på kalvkött är kött från djur som har en ålder på mellan 10-24 månader. Vissa uppfödare använder sig av en mellankategori som de kallar "ungdjur". Ungdjur används ibland på kött som är typ mellan 18-24 månader. Efter 24 månader blir det ett fullvuxet djur, en ko.
Kännetecknet/karakteristiska för kalvkött är att köttet är lite ljusare, det är mindre fett, lite magrare samt att det är normalt mer mört och mjält. Smakbilden kan också uppfattas som som lite mer mångfacetterad. Smakbilden kommer huvudsakligen från att djuren är yngre när de slaktas
Kalvkött är mindre fett, mer magert kött än oxkött. Det är ett bra alternativ till lite tyngre oxkött. Det är dessutom ett bra alternativ i en varierande och sund kost.
Kalven blir slaktad och styckad innan den blir 2 år gammal. Det innebär att köttet är mildare och finare i smak och struktur - och väldigt mör. Det går med fördel att tillaga köttet till en lägre temperatur och kortare tid än oxkött.
Sammanställning för innertemperatur för dig som ska steka, grilla kalventrecöte.
Blodigt - 53 °C
Medium - 58 °C
Välstekt - 68 °C
Summering
Använd termometer, tillaga köttet när det är rumstempererat, låt köttet vila.
Kolla in våra Kalventrecöte produkter här.