LAMMFILÉER (INNER - OCH YTTERFILÉ) - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)
Lammfileér, ytter - och innerfilé
Det finns flera begrepp för de här styckningsdetaljerna. Lammytterfilé motsvarar biffen på ett nötdjur. Lamminnerfilén är den verkliga filén, men den är så liten att den knappt räcker till en portion.
Kolla in våra lammfilé produkter här.
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA LAMMFILÉ:
Blodigt/rare 58 °C
Medium 60 °C
Välstekt/well done 70 °C
Kolla in våra lammfilé produkter här.
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerar men då tillagas köttet mer än i papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du tillagat köttet i.