The Fat Cow - Premium kött butik

2-3 dagars leverans - Endast från 169 kr frakt - fraktfritt över 1350:-. OBS Högt tryck just nu, längre leveranstid än normalt.

Tillagningstid: ca 3,5 timmar

Helstekt oxfilé med murkelsås

Härligt recept på helstekt oxfile med murkelsås, perfekt för den som vill njuta av en god måltid med mycket smak och vill lyxa till sin vardag.

Ingredienser

Oxfilé 

800 g oxfilé, (200 g/pers) 

3-4 msk smör, till stekning 

salt (efter smak) 

peppar (efter smak) 

Tillbehör 

20 potatisar (ca 5 potatisar per portion) 

1 förp grön sparris, 330 g 

Murkelsås 

300 g murklor (konserverade, netto 200 g, ca 2 burkar, alt 40-50 g torkade) 

3 msk smör 

2 msk vetemjöl 

ca 3 dl spad från murklorna 

2,5 dl vispgrädde 

0,5-1 tsk salt (torkade murklor kräver mer än konserverade) 

1 krm svartpeppar 

0,5 krm paprikapulver 

3-4 dl mjölk

Portvinsgelé 

1,25 gelatinblad 

4 tsk strösocker 

40 ml portvin 

20 ml sherry 

40 ml vatten

Gör så här

Murkelsås 

Låt de torkade murklorna ligga i blöt ca en timme. Koka dem sedan mjuka i ca 5 dl vatten, det tar ca 10-15 minuter. Sila av vattnet och spara det. Hacka de avrunna murklorna. 

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Fräs murklorna i smöret och låt det steka in i svampen.Pudra över mjölet. Häll över murkelspadet och grädden.
Krydda med salt, paprikapulver och svartpeppar. Låt såsen koka på lägsta värme under omröring.Späd med mjölken under tiden, när såsen tjocknar till. Efter ca 1.5-2 timmar är såsen klar. Smaka av, behövs ytterligare kryddning?

Portvinsgelé 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 15 minuter så de mjuknar. Blanda vatten och strösocker och upphetta det i mikrovågsugnen. Blanda i portvin och sherry. Rör om. 

Sätt in i kylen och när det börjar tjockna, häll blandningen i formar.

Potatis 

Potatisen skalas och formas till kulor, ca 2 cm i diameter. 5 kulor per person är lagom. Kokas i saltat vatten ca 9 minuter.

Oxfilé 

Putsa filén om det behövs. Strö över salt och svartpeppar och bryn med smör i en stekpanna. Sätt sedan in köttet i 175 grader i ugnen till ca 63 gradig i innertemperatur för medium. Servera med kokt sparris. 

Ingredienser

Oxfilé 

800 g oxfilé, (200 g/pers) 

3-4 msk smör, till stekning 

salt (efter smak) 

peppar (efter smak) 

Tillbehör 

20 potatisar (ca 5 potatisar per portion) 

1 förp grön sparris, 330 g 

Murkelsås 

300 g murklor (konserverade, netto 200 g, ca 2 burkar, alt 40-50 g torkade) 

3 msk smör 

2 msk vetemjöl 

ca 3 dl spad från murklorna 

2,5 dl vispgrädde 

0,5-1 tsk salt (torkade murklor kräver mer än konserverade) 

1 krm svartpeppar 

0,5 krm paprikapulver 

3-4 dl mjölk

Portvinsgelé 

1,25 gelatinblad 

4 tsk strösocker 

40 ml portvin 

20 ml sherry 

40 ml vatten

Stäng (esc)

The Fat Cow - Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu