
Ginflamberad tartar på fjällko

Ingredienser
- 400 g oxfilé av fjällko. Fungerar utmärkt med Sashi från Finland eller Skandinavisk Wagyu oxfile
- 100 g smör
- 1 dl gin
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk worcestershiresås
- 5 enbär, fint krossade
- 3 schalottenlökar, tunt skivade
- 1 dl frysta lingon 2 msk lingonvinäger (eller äppelcidervinäger)
- 2 msk socker
Till servering
- Chips på jordärtsskocka
- 4 äggulor
- 4 msk smetana
- Salladsblad
- Stora kapris
- Krasse
Gör så här
Blanda schalottenlöken med lingon, vinäger och socker i en skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp stekhällen och bryn oxfilén hastigt runt om i smör. Häll över gin och antänd spriten med en lång tändare. Håll ansikte och hår på behörigt avstånd – lågorna blir höga! Låt spriten brinna ut och lägg köttet åt sidan för att svalna.
Torka av hällen, bryn resten av smöret och skeda över i en bunke. Hacka oxfilén i små tartarbitar och blanda med det brynta smöret. Smaka av med dijon, worcestershiresås, enbär, salt och svartpeppar.
Torka av hällen på nytt och fritera jordärtskockschipsen.
Forma fyra biffar av tartaren. Garnera med sallad, picklad schalottenlök (se till att få med några lingon), äggula, kapris och lite krasse. Servera med en klick smetana och dra lite nymald svartpeppar över.
Ingredienser
- 400 g oxfilé av fjällko. Fungerar utmärkt med Sashi från Finland eller Skandinavisk Wagyu oxfile
- 100 g smör
- 1 dl gin
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk worcestershiresås
- 5 enbär, fint krossade
- 3 schalottenlökar, tunt skivade
- 1 dl frysta lingon 2 msk lingonvinäger (eller äppelcidervinäger)
- 2 msk socker
Till servering
- Chips på jordärtsskocka
- 4 äggulor
- 4 msk smetana
- Salladsblad
- Stora kapris
- Krasse