Flap meat - Köttguiden och innertemperatur
Flap meat
Flap och flank är en riktigt bra och prisvärd bit nötkött. Det är en del av slaksidan, närmare bestämt den inre sneda bukmuskeln på kon. Den påminner lite om en flankstek, men är inte riktigt lika grovfibrig, och dessutom är den aningen mer marmorerad.
Kolla in våra flap meat produkter här.
Börja med att låta köttet rumstempereras innan du tillagar det. Du kortar på så sätt ner tillagningstiden och köttet släpper ifrån sig mindre vätska. Använd en stektermometer istället för att gissa, det gör även kockar!
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA Flap meat:
Blodigt (Rare) – 52°C
Rosa (Medium-rare) – 58°C
Ljust rosa (Medium välstekt) – 65°C
Välstekt (Well done) – 68-70°C
Kolla in våra flap meat produkter här.
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.