The Fat Cow - Premium kött butik

Kompanigatan 18, 235 32 Vellinge

Org.nummer: 559145-1470

Snabb leverans - Endast från 169 kr frakt - Fraktfritt över 1350:-.

CLUBSTEAK - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)

Clubsteak

Clubstek är ett annat namn för ryggbiff på ben, djup och fyllig nötsmak med benet kvar. Denna styckningsdetalj är som gjord för att enkelt grilla, steka eller tillaga i ugn. Clubsteken är oftast kapad i perfekt tjocklek och med fettkappan kvar för att få detta möra kött ännu saftigare och smakrikare. En solklar höjdpunkt på grillen!

 

Nöt, Styckningsschema

Clubsteak sitter mellan oxfile och entrecote.

 

HUR TILLAGAR JAG CLUBSTEK? 

HUR STEKER MAN CLUBSTEK?  

Att steka clubstek kan vara svårt eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff som är ca 2-3cm tjock. Clubsteken ska stekas på hög temperatur under en kortare tid, använd mycket smör (vårt klarifierade smör) för att tillsätta god smak till biffen. Vi rekommenderar att clubsteken är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt och att ett kallt kött sänker temperaturen i stekpannan. Innan tillagning av clubsteken kryddar du biffarna med valfri krydda, därefter låter du det gotta till sig en stund. Vid tillagning använder du en panna med hög temperatur, först lägger du i en klick smör i panna och därefter biffarna. Låt clubsteken stekas i ca 2–3 minuter på ena sidan och ös med smör med jämna mellanrum, därefter vänder du på clubsteken och upprepar samma process. Givetvis kan du även smaksätta smöret med vitlök och färska kryddor, timjan eller rosmarin kanske. När clubsteken är klar tas de från pannan och vilar en stund på en tallrik. När clubsteaken vilat klart är den redo att serveras. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad innertemperatur.  

  

HUR TILLAGAR MAN CLUBSTEK I UGN?  

När du ska tillaga en clubstek i ugn är det viktigt att låta köttet tillagas i en lägre temperatur, under en längre tid. Det gör att clubsteken behåller saftigheten och mörheten under tillagningstiden. Vi rekommenderar att clubsteken är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning kryddar du din clubstek med valfri krydda, därefter bryner du hela biten i en varm panna för att skapa en fin yta.  Sedan lägger du in hela biten clubsteken i ugnen på ca 120/130 grader med en termometer i mitten av köttbiten, biffen skall tillagas under en längre tid och då hjälper termometern till att hålla koll när köttbiten är redo att tas ur ugnen. När clubsteken nått rätt innertemperatur ska den tas ur ugnen för att därefter vila en stund, sedan är köttbiten färdig att tranchera för servering. Vill man så lägger man i rejält med smör i ugnsformen med lite färska kryddor och vitlök, sen öser man köttet några gånger undertiden, tills man når önskad innertemperatur.  

 

HUR LÄNGE SKA MAN GRILLA CLUBSTEK?  

Hur lång tid det tar att grilla clubstek kan vara svårt att säga eftersom tjockleken på biffarna varierar, men räkna med ca 2–3 minuter per sida för en biff på ca 2cm. Clubsteken ska grillas på hög temperatur under en kortare tid, det gör att grillsmaken framhävs i köttet. Vi rekommenderar att din clubstek är rumstempererad innan tillagning, eftersom värmen ska fördelas jämnt. Innan tillagning kryddar du din clubstek med valfri krydda och låter det gotta till sig. Efter en stunds marinering lägger du köttet direkt på grillen, efter några minuter vänder du clubsteken när biffen fått färg, därefter grillar du lika länge på andra sidan. Vid färdig grillning lägger du din clubstek på en tallrik för att låta köttet vila en stund. Om du är osäker på när köttet är klart är det lättast att använda en termometer, då kan du se när köttet nått önskad temperatur. Om man tillagar clubstek hel på grillen så tar det givetvis längre tid. Allt beror på vilken temperatur du vill få på det färdigtillagade köttet samt vilken temperatur du har på grillen.   

 

LETAR DU EFTER CLUB STEAK RECEPT?   

Vi erbjuder flertalet olika recept på clubstek på hemsidan, nedan finner du en länk till receptsidan:  Receptguiden 

 

 Tillagningsskala Innertemperatur
Blodigt/ Rare 55°C
Medium 60°C
Välstekt/ Well done 70°C

 

Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.

 

Kolla in våra clubstek produkter här.

Stäng (esc)

The Fat Cow - Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu