The Fat Cow - Premium kött butik

Kompanigatan 18, 235 32 Vellinge

Org.nummer: 559145-1470

Snabb leverans - Endast från 169 kr frakt - Fraktfritt över 1350:-.

Ca 12-18h

Tillaga en perfekt brisket med coleslaw

Ett enkelt första tips till dig som gör brisket för första gången, men tispen fungerar även utmärkt som lite vägledning till er som är BRISKETEXPERTER. Enligt vissa så krävs det en del träning - och en massa försök innan man får till den perfekta BRISKETEN.

Dock är det värt mödan. När man väl knäckt koden så blir det ju så vansinnigt gott. Det krävs tid, åter tid i smokern – och ett bra kött, såklart!

14-18 portioner

Ingredienser

Till Brisket

5 - 7 kg Brisket

Salt & peppar eller annan lämplig brisket rub 

Äppelcidervinäger & vatten 

Slaktarpapper 

Rökved, Rökchunks eller rökflis 

Rätt kol som ger rätt värme och rätt doft

Till Coleslaw

1 kg vitkål, fungerar även med rödkål om man vill skoja till det 

2,5 dl crème fraiche eller Smetana 

2-3 matskedar majonnäs, äkta majonnäs 

200 gram ananasringar, konserverade

1 rödlök, strimlad

1 burk majskorn 

0,5 dl bladpersilja, finhackad 

salt 

peppar

Gör så här

Putsa: Börja med att med att trimma ovansidan av bringan så den får en jämntjock fettkappa på ca 0,5 cm. Vänd sedan på bringan och putsa bort eventuella hinnor från undersidan. Sist trimmar du ojämna kanter så att de blir mer jämt runt om så att bringan grillas jämnare.

Rubba: Den vanligaste kryddningen på brisket är en enkel salt och peppar rub, blanda 50/50 av dessa och krydda ett jämt lager. Se till att välja riktigt bra salt och peppar till din brisket. Och när du tänker att du rubbat mycket, lägg på lite till av kryddorna. Var inte snål. Du lägger ju mycket tid på ett kött som kostar lite och då är det ju dumt att snåla in på kryddningen. 

Låt det kryddade köttet vila i kylen över natten.

Tillagning/rökning: Oavsett vilken grill eller smoker du tänkt använda så börjar du med att göra i ordning för indirekt grillning, och få till ett bra luftflöde för grillning på lägre temperatur. Brisket tillagas/ röks på temperaturer mellan 105° C och 130° C. Temperaturen du väljer beror på flera saker, vad du har för grill, hur fort du vill att köttet ska bli klart osv.  Du får helt enkelt prova dig fram och se vad som passar just din grill/rök. Om man är osäker är lägre temperatur bättre, då det är mindre risk att torka ut köttet under tillagning.

Spraya är det nödvändigt: Efter de första timmarnas rökning kan vissa delar av bringan bli lite torr på utsidan, då är det dags att börja spraya. När du börjat spraya så fortsätter du med det var 30 - 45 minut tills det är dags att wrappa. 50/50 blandning aväppelcidervinäger & vatten fungerar utmärkt

När bringan fått en fin mörkbrun nästan svart ”skorpa” även kallat ”bark” så är det dags att vira in (wrappa) den i papper, butchers paper eller folie. Man wrappar främst brisket i folie eller slaktarpapper för att bevara köttets saftighet/ vätska de sista timmarna. Använd BUTCHERS PAPER så att köttet inte efterkokar eller tillagas ännu mer. Aluminiumfolie fungerar också. 

När är en brisket färdig? Det bestämmer innertemperaturen som bör ligga mellan på 93 - 95° C. Det är dock väldigt beroende på köttet så efter 89° grader bör ni hålla koll så att inte köttet börjar bli torrt. Använd köttsticka för att kontrollera detta

Tranchera: Att tranchera brisket är lite speciellt då den av två muskler vars fibrer går på olika håll. Man börjar normalt med att skära den platta delen (The flat), skär alltid på tvärs mot fibrerna. När man skivat bringan halvvägs slutar man. Här börjar den tjockare delen (The point). Vänd nu the point 90 grader och dela den på mitten. Tranchera sedan varje halva i lite tjockare skivor än du gjorde med the flat. 

Vila, vila och åter vila : Köttet är inte klart att ätas för att du tar ur det ur smokern. Det är viktigt att du vilar bringan, antingen låter du den vila i sin wrap framme på bänk tills den har lagom temperatur för att trancheras, detta tar längre tid än man kan tro. Eller så varmhåller & vilar du den i en isolerad behållare tills ni ska äta.

Coleslaw: Skär vitkålshuvudet i strimlor med mandolin eller osthyvel. Koka upp vatten och salt. Lägg i vitkålen och låt den precis koka upp. Häll upp vitkålen i ett durkslag och låt den svalna, alltså blanchera kålen. Blanda ner smetana, majonnäs, finskuren ananas och ananasjuice samt rödlök och majskorn. Salta och peppra. Strö på persilja.

14-18 portioner

Ingredienser

Till Brisket

5 - 7 kg Brisket

Salt & peppar eller annan lämplig brisket rub 

Äppelcidervinäger & vatten 

Slaktarpapper 

Rökved, Rökchunks eller rökflis 

Rätt kol som ger rätt värme och rätt doft

Till Coleslaw

1 kg vitkål, fungerar även med rödkål om man vill skoja till det 

2,5 dl crème fraiche eller Smetana 

2-3 matskedar majonnäs, äkta majonnäs 

200 gram ananasringar, konserverade

1 rödlök, strimlad

1 burk majskorn 

0,5 dl bladpersilja, finhackad 

salt 

peppar

Stäng (esc)

The Fat Cow - Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu