Bogrulle (Chuck tender) - KÖTTGUIDEN OCH INNERTEMPERATUR
Information om styckdetaljen:
Långt fram på nötdjuret, närmare bestämt vid bogbladet, sitter den så kallade bogrullen. Detta är en detalj med fin form och god smak. Texturen är inte lika hård som den med välbekanta rullen som sitter baktill på djuret. På engelska heter bogrulle chuck tender och på tyska halsfilet.
Bogrullen är mycket användbar. Du kan tillexempel tillaga den som en liten nötstek, långsamt och på låg temperatur. Det går även bra att skiva och steka den som en enklare biff – om köttet mörats ordentligt. Bogrulle hittar vi ofta i den klassiska rätten sjömansbiff, men den är också bra i andra grytor och soppor.
Kolla in våra bogrulle produkter här.
INNERTEMPERATURER
- Blodigt - 50 °C
- Medium - 55 °C
- Välstekt - 68-70 °C
OBS, låt köttet alltid vila!
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerat men då tillagas köttet mer än papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du grillat tillagat köttet i.
Kolla in våra bogrulle produkter här.