LAMMBOG - STEKGUIDE (INNERTEMPERATUR)
Lammbog
Lammbog är övre delen av bröstkorgen, axelpartiet. Bogen säljs ofta tillsammans med framläggen, dvs övre delen av benet. Köttet är marmorerat (fettpartier i köttet) och har hög fetthalt, 17% (jfr filé 3%) vilket ger mycket smakrikt kött.
Kolla in våra lammbog produkter här.
SAMMANSTÄLLNING ÖVER INNERTEMPERATUR FÖR DIG SOM SKA STEKA/GRILLA LAMMSADEL:
Blodigt - 55 °C
Medium - 60 °C
Välstekt - 75 °C
Kolla in våra lammbog produkter här.
Tänk på att köttet alltid skall få vila lite efter tillagning, både biffar och hela stycken. Och att vila i ett butchers paper/smörgåspapper/bakplåtspapper. Att vira in i folie fungerar men då tillagas köttet mer än i papper, dvs folien behåller värmen inne i paketet så temperaturen/tillagningen avstannar inte lika snabbt. Räkna med att innertemperaturen ökar upp till 5-6 grader i folie, ibland upp till 10 grader. Detta kan bero på strl på köttstycket samt i vilken temperatur du tillagat köttet i.