2-3 dagars leverans - levereras 18:00-22:00 - Endast 49:- frakt - fraktfritt över 1000:-

Tartar - när köttet blir den riktigt viktiga detaljen i rätten

Tartar eller Råbiff, underbart gott – om köttet håller bra kvalitet!

Råbiff, även tartarbiff, är en maträtt bestående av rått nötkött, företrädesvis oxfilé, som skurits, skrapats eller malts till en fin färs.[1] Den malda varianten förekommer både som malen två gånger, för att få färsen så fin som möjligt, och malen endast en gång, vilket ger rätten en annan konsistens och tuggmotstånd. Biffen serveras vanligen toppad med äggula, rå lök, tärnade inlagda rödbetorkapris och möjligen säsongens övriga grönsaker, till exempel färsk tärnad rödbeta och gurka. Det går dessutom bra att äta denna rätt med inlagd gurka, fransk senap och riven pepparrot.

Enligt vissa teorier har rätten fått namnet "tartar" från tatarerna, som enligt legenden inte hade tid att tillaga sin mat, och därför åt köttet rått. Även tartarsåsen, som under 1800-talet blev ett populärt tillbehör till råbiff, tros ha fått sitt namn från tatarerna. Huruvida det är såsen som har givit namn till biffen eller tvärtom är oklart. Egentligen har dock varken såsen eller rätten med biffen någonting med tatarerna att göra.

 Varianter:

Halstrad råbiff är råbiff blandat med ingredienser som halstras lätt, det vill säga steks kort i panna på hög värme utan matfett. Viktigt att pannan är rejält het.

Tigerbiff avser vanligtvis en råbiff med löjrom, men kan också vara tunt skivad rå oxfilé med löjrom och andra tillbehör


Att välja kött:

Att äta Tartarbiff/Råbiff är underbart gott. Det viktiga i alla dessa kompositioner blir då själva köttet. Ett mjällt, mört, rosa kött med mycket smak, utan senor. Köttet skall vara väl putsat och gärna vara hängmörat. 

 

Vi har valt ut några speciella styckdetaljer som passar extra bra till biff tartar/Råbiff

I vår receptguide lägger vi även upp några härliga recept men nedan får ni ett litet recept som är underbart gott. Baserat på Sashi ocfile men det går givetvis att välja annat kött ur vår kollektion.

 

Recept:

Halstrad Sashioxfiletartar, med brynt smör. Lök-kräm och löjrom
600 g Oxfile av Sashikött
200 g Schalottenlökar
4 Svenskt Smör osaltat
100 g Smetana
2 msk Pressad citron
1 tsk Salt
1 tsk Ättiksprit 12%
1½ msk Strösocker
1½ msk Rapsolja
1 msk Korianderfrön
1 ms k Löjrom
Krasse ½ ask
 
Sätt ugnen på 200°.
 
Skala löken. Dela hälften av löken i stora bitar och lägg i folie tillsammans med 2 msk smör. Baka i ugnen ca 40 min eller tills löken är hörligt mjuk och mjäll

Mixa löken till en slät kräm och blanda med smetana, citronsaft och ½ tsk salt.Skär resten av löken i tunna ringar och blanda med ättika och socker.
 
Bryn resten av smöret.
 
Putsa köttet och gnid in det med olja, korianderfrön och resterande salt. Halstra köttet runtom i en varm stekpanna, låt svalna.
 
Hacka köttet, blanda med ca 2 msk av det brynta smöret och smaka av ev med salt.
 
Lägg upp köttet på tallrikar tillsammans med lökkräm och syrad lök.
 
Toppa med löjrom och klippt krasse.
 
Ringla över resten av det brynta smöret och servera direkt.
 
Njut

 

Stäng (esc)

Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu