2-3 dagars leverans - Endast 49:- frakt - fraktfritt över 1000:-

Entrecöte / Ribeye på engelska

Entrecote eller Ribeye. För den som älskar fettmarmorering, på riktigt

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas.  Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. 

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så, framförallt inte när köttråvaran är av bästa kvalitet. Och vem gilar inte smör?

På engelska Entrecote Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. 

 

Ribeye

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Så Entrecore, Ribeye eller Cube Roll så är det oavsett ett kött med en härlig fettmängd insprängt i köttet.

Entrecote är nötkött  som sitter på ryggen mellan högrev och biff, det vill säga ovanför de sex bakre revbenen

 

Tillagning - vad rekommenderar vi

Det marmorerade köttet gör det extra lämpligt för grillning (hel eller skivad) eftersom inget  fett behöver tillföras. Såklart så steker man i smör om man använder en panna eller stekbord, som på restaurang MEN om man grillar på  en grill med kol, gasol, pellets eller liknande så behövs egentligen inget mer än salt!

Bäst är att salta köttskivorna cirka 15 minuter i förväg och steka i smör, olja eller en blandning av båda. En skiva på 1 ½ cm ska stekas 2-3 minuter per  sida. Om du tillagar under hög värme, då menar vi hög så var försiktig med svartpepparn så den inte bränns vid. Det blir lätt en besk eftersmak då. Man kan med fördel ösa kött med smör vitlök, örter som timjan och rosmarin. Vill man få en mer asiatisk touch på smakbilden så fungera ingefära, chili, spiskummin och soja som goda smaksättningar.

Ett enkelt tips är att att vispa ur pannan med lite rödvin till en enkel men god sky och/eller servera ett kryddsmör till. Vill man "fetta till det ytterligare" passar de franska klassikerna Bearnaisesås, choron, chausseur och bordelaise utmärkt som såser

Såser och andra tillbehör bör vara förbereda innan köttet ska tillagas, så att köttstycket, biffen kan serveras nystekt/nygrillad. Entrecote i bit steks i ugnen till en innertemperatur på 55-65 beroende på om man vill ha köttet rött eller rosa. Riktigt blodig entrecote kan dock bli väl segt. Låt alltid köttet vila minst  10-15 minuter innan det skivas upp.

Att strimla entrecote passar utmärkt till wok och andra asiatiska rätter som shabu- shabu eller sukiyaki. Ett tips är att skiva entrecoten när den ärstödfryst när man ska få ut tunnare skivor eller strimlor. Somliga använder entrecote till råbiff, vilket ger djup och njutbart rå köttsmak och lagom fettkonsistens

Stäng (esc)

Nyhetsbrev

Signa upp dig på nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu