2-3 dagars leverans - levereras 18:00-22:00 - Endast 49:- frakt - fraktfritt över 1000:-

Entrecöte / Ribeye på engelska

Entrecote eller Ribeye. För den som älskar marmorering

Namnet entrecôte kommer från franskans entre (som betyder “mellan”) och côte (“revben”). Det verkar dock fortfarande vara någon form av debatt i hur det ska uttalas.  Det ska uttalas på det franska (och rätta) sättet – “Antrekått”. Stavningen med det lilla taket (cirkum flex) ovanför bokstaven ô kommer just från den franska stavningen och hänger med ibland på svenska. För de som lyckas hitta symbolen på ett svenskt tangentbord det vill säga.

På den världsberömda restaurangen Café de Paris i Genève har man bara serverat en enda rätt sedan 1930-talet. Precis – Entrecote Café de Paris. Det är Entrecote med smält Café de parissmör på. Bara kött och smör. Det behöver inte var krångligare än så när råvarorna är bra.

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye. Det finns många olika varianter och utryck för samma del, där det kan skilja från land till land. Så det gäller att hålla tungan rätt i mun. Även om du såklart bara köper svenskt kött.

 

Ribeye

På engelska kallar man ofta Entrecote för Cube Roll, men ännu vanligare är att man styckar ut kärnan och kallar det för Rib Eye.

 

Tillagning

Det marmorerade fettet gör den extra lämplig för grillning (hel eller skivad) eftersom inget annat fett behöver tillföras. Men smörstekt entrecote är förvisso en riktig läckerhet och en storsäljare på restaurangerna sedan långt tillbaka.

Bäst är att salta köttskivorna cirka 15 minuter i förväg och steka i smör, olja eller en blandning av båda. En skiva på 1 ½ cm ska stekas 2-3 minuter per sida på lite under plattans allra varmaste läge. Salt och vit- eller svartpeppar är sedvanliga smaksättare, men även vitlök, örter som timjan och rosmarin samt ingefära, chili, spiskummin och soja är bra kryddningar.

Eftersom den har mycket egen smak behövs inte särskilt många tillbehör för att skapa en utsökt måltid. Man kan vispa ur pannan med lite rödvin till en enkel men god sky och/eller servera ett kryddsmör till. Men även mer komplexa såser passar – som de franska klassikerna Bearnaisesås, choron, chausseur och bordelaise.

Såser och andra tillbehör bör vara förbereda innan köttet ska tillagas, så att det kan serveras nystekt. Entrecote i bit steks i ugnen till en innertemperatur på 55-65 beroende på om man vill ha köttet rött eller rosa. Riktigt blodig entrecote kan dock bli väl segt. Låt alltid köttet vila 10-15 minuter innan det skivas upp.

Strimlad entrecote passar utmärkt till wok och andra asiatiska rätter som shabu shabu eller sukiyaki. Det kan vara praktiskt att skiva entrecoten när den är djupfryst när man ska få ut tunna skivor eller strimlor. Somliga använder entrecote till råbiff, vilket ger djup och njutbart rå köttsmak och lagom fettkonsistens.

Entrecote med ben

Entrecote med ben är en saftig detalj som tillagas hel i ugnen eller på låg värme på grillen. På engelska heter den prime rib och där serveras den helstekt på traditionellt sätt med Yorkshire pudding. Köttet kan stekas helt med benen kvar, man kan även skära loss köttet från benen, krydda och bryna köttet runt om i en stekpanna och sedan binda fast det på benen med steksnöre innan man sätter in det i ugnen. På det sättet fördelas ugnsvärmen jämnare i köttet samtidigt som benen ger smak under tillagningen. Kolla innertemperaturen med en digitaltermometer och avbryt tillagningen vid rätt temperatur (hänvisa till temperaturlista för medium rare etc). Oavsett på vilket sätt man tillagar köttet (helstekt med ben eller genom att skära bort benen först och binda ihop dem med köttet) så avlägsnar man benen före serveringen.

Stäng (esc)

Födelsedagserbjudande

Galet bra erbjudande. Snabba er att beställa - begränsad tillgång.

Klicka för att komma till erbjudandet!

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Varukorg

Din varukorg är för närvarande tom.
Shoppa nu