En god grillkrydda/rub till ditt kött? Eller en marinad eller glaze.
Det är en av flera faktorer som avgör om du ska satsa på en marinad, rub eller glaze när grillsuget sätter in.
Marinad, rub eller glaze – vad är vad, varför ska du använda det och på vilket sätt? Vi försöker ”bena ur” skillnaderna i nedan enkla tips.
Marinad – ett mörare resultat som ger mer djup i smaken
Vissa kockar och matkunniga säger att marinad inte ger så mycket effekt och andra anser det vara bra. Testa dig fram och avgör själv.
En marinad behöver ha ett antal timmar på sig för att den ska kunna ge effekten vi söker – alltså att möra köttet och ge smak.
Man bör addera något sött som socker/honung och salt i marinaden, tillsammans så lyfter dessa smaken och ger ett saftigare resultat. Sälta från salt och sojasås tränger in i köttet och binder vätska. Ungefär som en rimningslag, eller ”insidans marinad” som rimning även kan kallas.
Syra från exempelvis citron, dijonsenap eller vinäger hjälper till att göra köttet mörare och lenare. Lite onödigt men kul vetande; enzymer i ananas och kiwi samt mjölksyrabakterier i yoghurt också mörar kött? Dock är det viktigt att inte överdosera – då kan du få motsatt effekt och köttet kan bli segt och smaka ”fel”.
Rub – koncentrerad krydda på kort tid
Att gnugga in det du vill grilla med en rub, alltså en blandning av torra kryddor, är ett härligt, coolt och roligt sätt, det känns rätt att gnugga sitt kött med kryddor. En rub är väldigt enkel att blanda ihop och kräver ingen vidare kunskap eller framförhållning. Man blandar helt enkelt de kryddor du önskar smaksätta råvaran med; chili, ingefära, spiskummin, paprika, vitlök, socker, färska eller torkade örter och givetvis olikapepparsorter. Var inte rätt att testa dig fram.
Glöm inte salt, på samma sätt som i en marinad ger det en lätt rimning på köpet. Vill du kan du blanda alla kryddor med en skvätt olja för en fuktigare konsistens. För härlig syra är det gott att addera zest av citron, lime eller apelsin.
Var inte rädd att ta rejält med rub och verkligen massera in i det du ska grilla Har du gott om tid kan du göra det ett par timmar i förväg. Då blöts ruben och går tränger mer in i köttet/råvaran, det ger även en viss marineringseffekt.
OBS!!! Torra kryddor bränner lätt vid, så kolla köttet på grillen så du inte bränner vid och får en besk smak. Inom american barbeque används rub, både torr och blöt, flitigt till stora köttstycken som tillagas länge med hjälp av indirekt grillning. Då bränner inte ruben vid. Man nyttjar även en sprayflaska med äppeljuice, cider eller annat sött, dels för att ge smak men även för att få en schysst yta.
Nedan har några få utvalda kryddblandningar att välja mellan. Nu är det bara att testa sig fram
BBQ Rub, Carolina style
2 msk paprikapulver2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk spiskummin, malen
2 msk chili, malen
1 msk vitlökspulver
2 msk svartpeppar, finmalen
Gomorron RUB – eller kafferub som vi kallar det för.
Den är något annorlunda men den är god och passar till nötkött.1 msk finmalet mörkrostat kaffe
2 tsk gourmetsalt
1 tsk farinsocker
0,5 tsk grovmalen svartpeppar
0,5 tsk örtsalt alt. allkrydda.
Mexikansk rub, lite tacostyle på ditt kött
Vill du ha lite mexikansk tacotouch på ditt kött. Fungerar perfekt till både kyckling och fläskkött
2 msk chili, malen2 msk salt
2 msk paprikapulver
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk spiskummin, malen
1 tsk cayennepeppar, malen
1 tsk oregano, finmalen
Grönsaksrub, till majs eller annat grönt. Kanske en grillad kålsort
2 msk spiskummin, malen2 tsk chili, malen
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar, fint malen
1 msk limesaft
rumsvarmt smör.
Blanda samman limesaft och smör ordentligt. Pensla på salladen/majskolven
Strö över kryddan på din valda grönsak
Mörkt som natten. en BLACK cajunrub
2 msk krossade svartpepparkorn4 tsk paprikapulver
4 tsk vitlökspulver el pressad/krossad färsk vitlök
4 tsk salt
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
2 tsk senapspulver
1 tsk cayennepeppar
En riktig Texas Style RUB för RIBS eller kött på ben!
5 msk paprikapulver3 msk brun farinsocker
2½ msk salt
2½ msk vitlökspulver
2½ msk lökpulver
1 msk svartpeppar, finmalen
1 msk persilja torkad
2 tsk cayennepeppar
2 tsk spiskummin, malen
1 tsk koriander, malen
1 tsk oregano, torkad
1 tsk chili, malen
Enkel men supergod BBQ Rub
4 msk brunt socker1 msk senapspulver
1 msk salt
1 msk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk cayennepeppar
1 tsk mald kryddpeppar
Cajun rub
0,5 dl paprikapulver0,5 dl salt
3 msk Nymalen svartpeppar
3 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
tsk cayennepeppar
1 1/2 tsk torkad oregano
1 1/2 tsk torkad timjan
2 msk torkad oregano
Italiensk rub – när du älskar medelhavssmaker. Perfekt till bland annat LAMM
2 msk torkad basilika2 msk trokad oregano
2 msk torkad rosmarin
2 msk torkad timjan
2 msk torkad salvia
2 msk torkad mejram
1 msk salt
1 msk torkad Koriander
Vill du ha lite mer hetta tillsätt 1 msk chili
En simpel pork rub
3 msk ancho chili, malen2 msk brunt farinsocker
1 msk new mexico chili, mald
2 tsk rökt paprikapulver
2 tsk kanel, malen
2 tsk kryddpeppar, malen
1 tsk salt
En het beef rub, när hettan betyder ngt
6 msk chili, malen2 msk salt
2 msk koriander, malen
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 msk spiskummin, malen
1 msk svartpeppar, finmalen