Intramuskulärt fett är viktigt på ett köttstycke. Men vad är det och hur mäter vi det? Här är ett kort inlägg om "Beef Marble Score".
Termen BMS (Beef Marble Score) betyder köttets intramuskulära fettnivå.
Högre BMS-nivå betyder en saftigare, krämigare struktur, vilket är exempel på varför Wagyu- och Kobe-nötkött är högt prissatta, så ju högre BMS-poäng, desto dyrare är nötköttet (och godare).
Det finns ingen officiell skala utan en hel rad olika skalor. Vi försöker oss på att ge översikten härunder.
Amerika - USDA-gradering & american style Wagyu
I Amerika delar USDA in kött av högre kvalitet i tre kategorier: Select, Choice och Prime (toppnivån). Jämfört med BMS marmoreringsskala skulle den bästa Prime-biffen ungefär vara likvärdigt med en BMS 4-5.
Den Japanska marmoreringsskalan
I det japanska systemet går BMS-skalan från 3 till 12, där 3 är ett grundläggande minimum för marmorering som en biff borde ha och 12 är en biff som är nästan vit av marmorering dvs bästa kvalitet (eftersom BMS-poäng på 1 och 2 visar nästan obefitnlig marmorering så anses det inte ens vara Wagyu kvalitet).
Australiske wagyu marmoreringsskala (AUS-MEAT)
Australien är en av världens största producenter av Wagyu-nötkött och använder sin egen klassificeringsskala, AUS-MEAT-marmorsystemet. Denna skala går från 0 (ingen marmorering) till 9+ (extraordinära mängder marmorering), den senare är den högsta graden. De australiska Wagyu-betygsiffrorna är identiska med den japanska BMS-skalan, vilket betyder att en australisk Wagyu BMS 5 är densamma som en japansk Wagyu BMS 5. Den australiska skalan toppar dock i klass 9, och allt ovanför (poäng 10, 11, och 12), klassificeras 9+.
Marble Beef score beskrivningar
Marmorpoäng 3 och 4
En lagom stor mängd vitfettmarmering,på Wagyu-nötkött ger en ärlig smak i munnen och en mjukare struktur än du någonsin kommer att uppleva från stormarknadstek/köttt. Köttet har ett rimligt pris som gör att köttet passar perfekt till en förrätt
Marmorpoäng 5 och 6
Rikare och tätare marmorering med Marble Scores på 5 och 6 ser du betydligt mer av den underbara fettmängden och du kommer att märka en krämigare känsla i gommen.
Marmorpoäng 7 och 8
Med Wagyu Marbling Scores på 7 och 8 kommer du in i en sällsynt värld av nötkött. Det finns en helt ny nivå av smakrikedom hä i köttet. En mjällhet som du sällan smakat "en smälta i munnen känsla". Och allt kött över denna skala är bara himmelsk. För att kunna förstå beskrivningen så måste man testa köttet själv.
Se våra MBS produkter här