Bearnaisesås, mest älskade eller med avskydda såsen i våra kök!
Oavsett vad man tycker om såser så har alla en åsikt om denna krämiga, härliga, feta, djävliga sås som ofta skär sig när man "slår den". Vissa skulle aldrig köpa fördig sås och många andra skulle aldrig lägga 5 minuter på att slå en egen "bea".
Här kommer några olika varianter - väljs själv hur ni vill gära. Eller så bara köper ni vår egen äkta bea gjord på äggulor
Bearnaisesås – snabbvariant
Ingredienser:150 gr smör
3 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 msk finhackad lök
2 krm salt
½ krm vitpeppar
2 msk finhackad persilja
1-1,5 msk färsk eller torkad dragon
Gör så här. Stavmixer behöves
- Häll äggulor och vinäger i en hög mixerskål.
- Smält smöret och låt det börja bubbla men inte ta färg.
- Häll det heta smöret i en tunn stråle i skålen under mixning. Ta inte med bottensatsen.
- Smaksätt med lök, salt, peppar, persilja och dragon. Klart!
Här kommer en lite mer avancerad variant;
Detta är ett recept på en god hemlagad/hemmaslagen bearnaisesås. Servera såsen tillsammans med stekt eller grillat kött.
Ingredienser
½ gul lök
1 msk vinäger
10 vitpepparkorn
3 äggulor
250 gram skirat smör
1 msk finhackad persilja
Salt
Cayennepeppar
1 krm dragon
Tillagning
Börja med att finhacka den gula löken. Krossa därefter vitpepparkornen i en mortel.
Lägg därefter lök, vitpeppar, vinäger och dragon i en liten kastrull. Rör om och koka blandningen tills en tredjedel av vätskan återstår och resten har kokat bort.
Ta av kastrullen från värmen och sila vätskan. Låt sedan blandningen svalna.
Sätt kastrullen i en större kastrull med varmt vatten i. Vattnet ska hållas varmt i den stora kastrullen men det får aldrig koka. Tillsätt äggulorna, ett i taget samtidigt som man vispar kraftfullt. Vispa tills såsen har tjocknat och blivit krämig.
Ta därefter bort såskastrullen från vattenbaden och häll sakta ned smöret i såskastrullen, börja med att droppa i smöret för att sedan låta smöret rinna sakta mär såsen börjar ta form. Vispa kraftfullt under tiden.
Vispa tills såsen har fått en bra konsistens. Krydda såsen med peppar, salt, hackad persilja, finhackad dragon och cayennepeppar. Njut!
Hur gör kändisarna sin bea:
Erik Lallerstedts
Detta recept är på Erik Lallerstedts berömda bearnaisesås. Denna bearnaisesås har en god och fyllig smak och serveras till grillat kött.
Ingredienser
200 g smör
4 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 tsk sherryvinäger
1 tsk kalvfond
1 ½ msk hackad persilja
2 ½ msk dragon
Salt och peppar
Cayennepeppar
Tillagning
Börja med att smälta smöret på svag värme. När smöret har smält så tar man av kastrullen och lägger på ett lock så smöret håller sig varmt.
Lägg äggulorna i en kastrull tillsammans med dijonsenap, vinäger, kalvfond, persilja och dragon och vispa ihop blandningen ordentlig på svag värme.
Ställ därefter kastrullen i en större kastrull som innehåller varmt vatten. Vispa ned det smälta smöret genom att börja droppa i smöret och allteftersom såsen börjar binda kan man sakta låta smöret få rinna ned i kastrullen, samtidigt som man vispar kraftfullt. När såsen har fått rätt konststens tar man bort kastrullen från vattenbadet och tillsätter salt, peppar och lite cayennepeppar. Såsen serveras varm!
Tommy Myllymäki
Ingredienser
300 g smör
1 schalottenlök
2,5 msk rödvinsvinäger, helst dragonvinäger
2 msk vatten
2 äggulor
1 krm salt
0,5 krm cayennepeppar
2 msk dragon, hackad
4 msk persilja, hackad
Gör så här
Smält smöret och värm det till 55 grader.
Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet. Finhacka schalottenlöken. Hacka löken och stjälkarna riktigt fint så att du sen inte behöver sila reduktionen.
Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger, det räcker i stort sett med ett uppkok. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
Tillsätt äggulorna och värm till cirka 65 grader under vispning.
Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
Smaka av med salt och cayennepeppar. Vänd ner hackad dragon och persilja.