Bästa burgaren kräver sitt egenbakade bröd. Punkt!
Vi har tagit hjälp av vår vän och partner Karim Khouani, Malmös första Guide Michelinkock. Vi frågade honom om hans bästa recept på bröd till BURGARE och KORV. Se nedan hans recept.
Karims Burger Buns för din favoritburgare. En stjärnkocks bröd
- 500 g vetemjöl special
- 25 g färskt jäst eller 10 g torrjäst
- 120 g osaltat smör, riktigt smör, rumstempererat
- 70 g socker (egentligen ”caster sugar” men vanligt socker fungerar)
- 200 g fet mjölk, alltså inte lättmjölk (20 cl)
- 5 g salt
- 2 medelstora ägg, hela äggen, rumstempererade
Så här gör du:
Lägg I de torra ingredienserna i en bunke (socker, mjöl, jäst)
Värm upp smöret och mjölk till ca 37 grader, lägg sedan i mjölkblandningen i de torra ingredienserna och blanda ut till en len, slät smet. Rör i ett ägg åt gången och blanda sedan smeten ordentligt i 8-10 minuter.
Täck över bunken med plastfolie och sätt in i kylen över natten.
Väg upp deg i 80 gr bitar och rulla/forma till runda fina bollar. Låt efterjäsa på en plåt i 2 timmar, tills de blir härligt fluffiga, dubbla storlek nästan
Vispa äggula och pensla på bullarna
Baka av bröden i 175 grader i ca 15/20 minuter beroende på ugnstyp. Håll koll på bröden och ta ut dessa när de fått en fin gyllene yta
Nu är det dags att tillaga din favoritburgare, gärna på Wagyukött eller någon av våra andra premiumburgare
Karims berömda BRIOCHE bröd för burgare och korv - Stjärnbröd
-
500 g vetemjöl special (eller manitoba)
-
12g salt
-
60 g socker
-
18 g färskt jäst
-
300 g hela ägg
-
200 g osaltat smör, rumstempererat
-
100 g saltat smör, rumstempererat
-
25 g mjölk
Så här gör du
Blanda ihop alla torra ingredienser I en bunke, häll sedan i mjölk och ägg och blanda/mixa till en len deg, därefter blandar ni i smöret, lite i taget. När ni nu fått en härligt smörig och len deg så täck bunken med plastfolie och låt via över
Ta ur degen från kylen och forma 75 gr deg till antingen korvbröd eller burgarbrödsformat. Lägg dessa på en plåt och jäsa till sig till åtminstone den dubbla storleken, gärna 3 ggr strl.
Pensla bröden med vispad äggula och baka i ugn på 175 grader i ca 15/20 minuter